Päike ja varjutamine

Siia on paslik kirjutada valgustusest, väetamisest, kahjuritest, substraadist, pottidest - laske fantaasial lennata!

Päike ja varjutamine

PostitusPostitas neiu neti » 10.02.2010, 11:31

Seoses tänase kauni, päikest täis hommikuga tekkis probleem: kas peaks juba hakkama taimi varjutama?
Kuidas ja millega hajutate päikest, mis iga päevaga soojemalt paistma hakkab?
läbi raskuste õite poole
Kasutaja avatar
neiu neti

Re: Päike ja varjutamine

PostitusPostitas lillepille » 10.02.2010, 17:47

Ei tea kas see päike juba on liiga kuum :roll: pigem märtsi päike...aga tõstan nad siis aknalaualt ära ja kardin jääb varjuks. Mul ongi see jama, et ainuke normaalne suur aken on lõunasse.
Aga olen mõelnud, et nt.vuaalist mingi kardin teha ~ 50 cm kõrge , kuidagi tamiiliga panna vastu akent (rongikardinad) st. tamiili ajaks alla ja ülesse, vuaal siis jääks pingule...suht segane jutt vist?
....siis vajadusel saab ette ja eest ära tõmmata.
Njah, iseasi kuidas väljaspoolt paistaks :?
tegele orhideedega ära stressa!
Kasutaja avatar
lillepille

PostitusPostitas sibul » 11.02.2010, 12:17

Praegu on veel vara varjutada, aga märtsis juba küll. Olen teinud nii nagu vanas foorumis õpetati: http://www.kodukauniks.ee/index.php?opt ... msg-183735
Sisal ja pva-liim. Täitsa kena ja varjutab hästi. Kestab aastaid, kuigi pleegib mõnevõrra.
sibul

PostitusPostitas neiu neti » 11.02.2010, 19:40

Kui vara, siis vara.Sellest sisalist ja pva-liimi koostööst valmivat varjutust(varjutist) ma tean. Eelmisel aastal olin nii väge täis, et liimi sain ära ostetud, ja sinnapaika ta jäi. :(
Lootsin, et kellegil sellel aastal mingid uued, põnevad mõtted sellel teemal. Kõige parem oleks loomulikult mingi ruloovärk, mõtlesin isegi rooma kardinat.
läbi raskuste õite poole
Kasutaja avatar
neiu neti

PostitusPostitas kristiilense » 11.02.2010, 20:49

Vuaalist jääb väheks, see võib pigem täitsa mingi hõreda koega valge kangas olla, siis kaitseb kenasti kuumuse eest. Nii et kardin pole paha mõte, saabki vajadusel eest ära tõmmata. Näiteks suvel õues lauspäikese käes on kasvõi vana voodilina sobiv, eriti kui see vahel märjaks kasta. Hädakorral aitab isegi tavaline paber. Täpset varjutamise aega ei saa tegelikult öelda, isegi mõne nädalaga võib olukord muutuda. Jälgiksin hoolega, et lõunapoolse akna taimed ei oleks krõbekuivad, sellise taime koed põlevad kindlasti ära. Vesi taimerakkudes jahutab ja kaitseb. Ise veel ei varjuta, aga hommikuti kontrollin taimi ja pritsin kasvõi kergelt juuri vajadusel, ka puhkavatel taimedel.
Liiguta lilli, ja lilled liigutavad sind vastu.
http://album.ee/kristiilense
Kasutaja avatar
kristiilense

PostitusPostitas lipelgas » 11.02.2010, 21:01

sõltub väga palju akende suunast ja taimede kaugusest aknast. ma ei varjuta isegi lõunapoolsel rõdul, aga taimed on aknast vähemalt 60 cm kaugusel ja kui ikka soe on, siis on aken lahti ja õhk liigub päris aktiivselt.
orhideekasvatus on karmide naiste karm spordiala. see ei ole mingi sumo ega poks, kus üksteist hellitatakse.
http://lipelgas.wordpress.com/
Kasutaja avatar
lipelgas
Tõsine tegija

PostitusPostitas kristiilense » 11.02.2010, 21:37

Jah, Lipelgal on ideaalne rõdu. Jätsingi mainimata, et mul on aknalaual need varjutatavad taimed. Aga kinnine rõdu kuuma päikese käes on kulinaarse toodangu andja :) Kui ei varjuta, siis õhk liikuma, pidevalt.
Liiguta lilli, ja lilled liigutavad sind vastu.
http://album.ee/kristiilense
Kasutaja avatar
kristiilense

PostitusPostitas lillepille » 12.02.2010, 00:06

Ma arvan, et siiski kergem on ümber kolida ;) tõstan nad siis aknalaualt maha teisele lauale, kardin jääb vahele ja ehk ei tee päike liiga... siiamaani on sobinud.
Kasutaja avatar
lillepille

PostitusPostitas Indrek » 10.03.2010, 15:39

mina sain hakkama eelmine aasta sellega, et panin akendele ette sääsevõrgu (Tesa oma, musta värvi). Et asi väga halb välja ei paistaks, katsin kogu klaasi pinna seest poolt sellega. Tulemuseks oli see, et sääsevõrku ei jäänud üldse näha, taimed ära ei kärsanud ja tuba oli ka mõnusalt jahedam. Kolm kärbest ühe hoobiga!

PS! alguses oli küll tunne, et mida see õhuke kangake ikka teha suudab, aga kui ma ühe aknapoole olin ära teinud, siis oli tulemus kohe näha, tegemata poolel jõudis päevase vahega ühele taimele juba liiga teha.

Indrek
Indrek

PostitusPostitas lillepille » 11.03.2010, 08:07

Indrek see ju väärt idee! Ma siin nuputan igasuguseid varjante välja, kui sobilikku rulood ei leia siis katsetan seda varjanti ;)
Kasutaja avatar
lillepille

Järgmine

Mine Üldised hooldusküsimused

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline